Graven naar de schat in elk kind

Als school streven we ernaar dat elk kind zich naar vermogen veelzijdig kan ontwikkelen. Alle aspecten van de ontwikkeling vinden wij belangrijk: de cognitieve, de sociale, de emotionele en de creatieve ontwikkeling. “Graven naar de schat in elk kind”. Onze school is resultaatgericht op een manier waarbij we uit een kind willen halen wat er in zit en waarbij talenten centraal staan.

Fusie

Basisschool de Schatgraver is een fusieschool tussen basisschool Schaesberg en Gravenrode en bestaat sinds 2015. Best een uitdaging om van twee scholen en twee teams naar één te gaan. Over alle aspecten van het onderwijs is opnieuw nagedacht. Ook is er nagedacht over hoe het gebouw kan ondersteunen bij het onderwijs van de toekomst.

Transparantie

Een ding werd snel duidelijk. We willen een open en transparante uitstraling. Met de lage hekken om het plein laten we zien dat we niemand buiten de poort willen houden.

In het gebouw zie je dat er veel met glas gewerkt is. Elke groep beschikt over grote raampartijen. Hierdoor is veel lichtinval en kun je de groepen in kijken wat zorgt voor een open sfeer.

Flexibiliteit

Werkplekken

Van vaste naar flexibele werkplekken. Met dat idee is de inrichting tot stand gekomen. De groepen van de onderbouw sluiten aan op het kleuterplein, de plaats waar kleuters werken in verschillende themahoeken en elkaar spelenderwijs ontmoeten.

Op de eerste etage zit onze middenbouw gehuisvest verdeeld over twee clusters. Cluster 3 / 4 deelt een gemeenschappelijke ruimte net als cluster 5 / 6. In deze ruimtes zijn werkplekken gecreëerd die uitnodigen om rustig te werken. 

 

Wanden

Omdat alle duogroepen naast elkaar zijn geplaatst, is het mogelijk om met groepsdoorbrekende activiteiten de flexibele wand open te maken. 

Gezonde School

Speelplaats

Bij een Gezonde Basisschool van de Toekomst hoort ook een gezonde uitstraling. Dat begint al buiten op het plein. Het plein is zo ingericht dat het uitnodigt om te spelen en bewegen. In het theater, dat onder andere wordt gebruikt voor presentaties, is een glijbaan van de kinderen geplaatst. Daarnaast zijn er een voetbalkooi, basketbalveld en diverse speeltoestellen geplaatst. 

Bewegend leren

In het souterrain hangt de ActiveFloor. Deze beamer projecteert spellen op de vloer. Er zijn allerlei spelling waarbij bewegen en spelplezier het doel zijn. Daarnaast zijn er ook spellen waarin een beroep wordt gedaan op de cognitieve vaardigheden. Hiermee kan de Active Floor ingezet worden voor de verwerking van de aangeboden leerstof of het automatiseren van bijvoorbeeld rekenopgaven.

active-floor

Voeding

Op de Gezonde Basisschool van de Toekomst ontbreekt het niet aan gezond eten. Zo is er tijdens elke ochtendpauze keuze uit meerdere soorten fruit. Tijdens de middagpauze wordt er met de groep samen gegeten. De lunch wordt op de gang in buffetvorm klaargezet. Hierbij is rekening gehouden met aanbod uit de schijf van 5. 

gezonde-lunch

Keuken

Op de Gezonde Basisschool van de Toekomst ontbreekt het niet aan gezond eten. Zo is er tijdens elke ochtendpauze keuze uit meerdere soorten fruit. Tijdens de middagpauze wordt er met de groep samen gegeten. De lunch wordt op de gang in buffetvorm klaargezet. Hierbij is rekening gehouden met aanbod uit de schijf van 5. 

keuken

Duurzaam

Op het dak van de school liggen ook zonnepanelen. In de school zelf kan op een paneel worden afgelezen wat de opbrengst is. Hierdoor kun je kinderen leren bewust om te gaan met het milieu.

zonnepaneel