• Schatgraver
  • Schatgraver 2
  • Schatgraver3

Pesticiden op fruit op school: schadelijk of niet?

De afgelopen weken zorgden publicaties in de media over het gebruik van pesticiden bij de teelt van fruit voor enige onrust onder ouders op de GBT-scholen. Uit cijfers van de Actiegroep ‘Pesticide Action Network (PAN)’ blijkt inderdaad dat het gebruik van een aantal bestrijdingsmiddelen op fruit de afgelopen jaren is toegenomen. Zij hebben vooral gekeken naar het gebruik van een bestrijdingsmiddelen die op een EU lijst staan om vervangen te worden. Deze bestrijdingsmiddelen mogen nu nog wel gebruikt worden, maar het voorstel is om deze in de toekomst te vervangen door ‘veiligere’ middelen.

Pesticiden zijn bestrijdingsmiddelen die gewassen tegen ziekten, plagen en onkruid beschermen. Dat soort middelen kunnen giftige eigenschappen hebben, die bijvoorbeeld kankerverwekkend of schadelijk voor de hersenontwikkeling kunnen zijn. Er zijn strenge wettelijke normen die ervoor moeten zorgen dat er niet te veel van deze resten bestrijdingsmiddelen op ons voedsel achterblijven. Echt schadelijke stoffen mogen niet gebruikt worden. Hoewel er sprake is van een stijging van het aantal pesticiden op fruit, laten de cijfers zien dat deze allemaal nog onder de wettelijke limiet zitten. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is het feit dat dit soort stoffen worden aangetroffen geen reden tot bezorgdheid zo lang de hoeveelheid maar onder de wettelijke residulimiet ligt. In kleine hoeveelheden vormen pesticiden vrijwel geen risico. Er is geen reden voor bezorgdheid en we kunnen nog steeds gewoon fruit blijven eten.

Wij zoeken een
LEERKRACHT
voor 0,4 - 0,6 FTE

Zet jij je elke dag weer met passie en bevlogenheid in voor de ontwikkeling van het kind? Heb je aandacht voor de individuele leerbehoeften van kinderen? Ben je leergierig? Dan pas je zeker bij MOVARE, want wij zijn een lerende organisatie. We werken samen, leren van elkaar en maken gebruik van elkaars kwaliteiten en ervaringen.

Solliciteren

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Linda Virdis, Directeur Bs. De Schatgraver. 

Je kunt rechtstreeks solliciteren via de button ‘solliciteren’.  

 

Gesprekken vinden plaats tussen 1 juli – 29 juli 2022.